درباره طه
مکتب طه عنوانی برای معرفی یک تفکر در حوزه مدیریت و سازماندهی است. اساس این مکتب مبتنی بر چارچوب منبع باز طه (طراحی و هدایت کارهای جمعی) است.
چارچوب طه مجموعه اصولی است که از کتب و نوشته های مختلف مدیریتی جمع آوری شده است. سال ها تجربه در سازمان ها به عنوان دست راست مدیران ارشد و با ماموریت کمک به آنها برای رسیدن به اهداف و آرزوهایشان، به ما این درس را داد که نمی توان با یک ابزار، یک روش و یا حتی یک نظریه بروز مدیریتی سازمان ها را سامان داد. به گمان ما آنچه آن را مدیریت می نامند یک پازل چندتکه است که نبود هر قطعه از آن، تصویر کل پازل را به هم می ریزد و نادیده گرفتن هر مولفه باعث نقص یا عیب کارهای دسته جمعی میشود.
در طول این سال ها سعی و خطاهای بسیاری کرده ایم. دو سه دهه پیش، مشکل را عدم بهره وری دانسته و دانش و روش مهندسی صنایع را بکار می بستیم، کمی بعدتر برنامه ریزی را ضعف می دانستیم و ادبیات استراتژی را چاره کار دیدیم، بعدها بر موج فناوری سوار شدیم و با فناوری اطلاعات قصد داشتیم آرزوهای دست نیافته را شدنی کنیم. زمانی دیگر به تصور اینکه همه چیز ناشی از کمبود منابع است به مدیریت مالی پناه بردیم و وقتی متوجه شدیم برای هر تغییری باید آدم ها را تغییر داد، منابع انسانی را مهم دانستیم. این تجویزهای نو به نو برای کسانی که در چند دهه گذشته در فضای مشاوره مدیریت کشور فعال بوده اند امر آشنایی است. اما همچنان یکی از اصلی ترین دلایل انتقادات به وضع جاری در ایران ضعف مدیریت بیان می شود.
امروزه آن قدر مباحث مدیریتی گسترده شده و رشته ها و گرایش های آن متنوع و تخصصی شده که همگرایی بین آنها سخت شده است. دغدغه ما این بود که وجه مشترک بین این تفاوت ها و تخصص ها را یافته و بر روی ترویج آن سرمایه گذاری کنیم. و دیگران را با هر سلیقه و دانش و تجربه ای تشویق کنیم تا به آنها به عنوان یک چارچوب پایه در موفقیت کارهای جمعی از جمله کارهای سازمانی توجه ویژه داشته باشند.
طبیعتا در این راه لازم بود اهم و الاهم کرده و از شاخ و برگ های تخصصی هر رشته بپرهیزیم. برنامه ریزی کردیم و طیف گسترده ای از مطالعات را آغاز کردیم. از کتاب های کاربردی تا فلسفی، از کتب دانشگاهی تا تجاری؛ از پارادایم های مدرنیستی تا پست مدرنیستی، از کتب مدیریت دولتی (بخش عمومی) تا مدیریت بازرگانی (بخش خصوصی)، از کتب مربوط به مدیریت سازمان های بزرگ چند ملیتی تا سازمان های کوچک استارتاپی، از کتب مبانی مدیریت تا کتب تخصصی هر حوزه، ازکتب مدیریت فرایندها تا مدیریت پروژه و از مدیریت واحدهای صفی تا ستادی. و کتاب های متنوع و متفرقه دیگر. سپس وجه مشترک این کتاب ها را زیر سوال چرایی بردیم. آنقدر از خود دلیل توصیه های انجام شده در آنها را می پرسیدیم تا از ابزار و روش و تکنیک های نمادین آنها گذر کرده و اصل مطلب و نیازی که منجر به آن توصیه شده را کشف کنیم . و نهایتا با کمک نظریه هایی مانند نظریه عمومی سیستم ها و مشابه آن، اصول احصا شده را با یک منطق متفاوت از دسته بندی های جاری کتب مدیریتی، کنار هم منظم و قابل ارائه کرده ایم.
حاصل این تلاش ها که ظرف ده سال گذشته اتفاق افتاده است مدل طه (طراحی و هدایت کارهای جمعی) نام نهاده شده است. این مدل در عین حال که فهرست دسته بندی شده ای از اصول قابل توجه در هر کار جمعی را معرفی می کند (چارچوب طه) شامل یک روش در پیاده سازی و بکارگیری همگرا و هم افزای آنها نیز می باشد (روش طه). چارچوب طه در کتابی تحت عنوان "الفبای زندگی جمعی و سازمانی" و روش طه در کتابی تحت عنوان "خرده عادت ساز کار جمعی" معرفی شده اند.
اما این تازه آغاز یک راه طولانی بوده است. بخصوص چارچوب طه اکنون باید در منظر متخصصان و مدیران مورد نقد و اصلاح قرار گیرد تا به مرور صیقل خورده و درخشش لازم را پیدا کند. و در عین حال بتواند سهم خود را در رفع مشکلات سازمانی و مدیریتی در هر خطه از ایران ایفا نماید. از این رو اصول مطرح شده در چارچوب طه بصورت یک منبع باز از طریق همین وب سایت در اختیار عموم علاقمندان و متخصصان برای توسعه و بهبود مستمر قرار گرفته است که پس از ثبت نام در سایت مکتب طه از طریق بخش چارچوب طه می توانید به آن دسترسی داشته باشید.